Super clown verandert de wereld

Naam: Marleen
Alias: Super clown
Heldhaftig omdat zij: …een lach op iedereens gezicht tovert.

Marleen
Marleen is een supervrouw! Ze heeft op eigen houtje een stichting opgezet en reist af naar andere landen om bij iedereen een lach tevoorschijn te toveren!
Dit is haar verhaal:

 

De wereld veranderen kan ik niet, maar de wereld om mij heen zeker wel. Bovendien vind ik dat je moet doen waar je goed in bent en voor mij is dat toevallig de clown.

Een jaar of 8 geleden volgde ik op woensdagavond een workshop clownerie. Het ging hierbij om contact maken, ja zeggen en improviseren. Dit was het! En na wat speurwerk kwam ik via Patch Adams (die in de jaren 60 de clown uit het circus haalde en hem in het ziekenhuis heeft gezet) in Rusland terecht. We gaan ieder jaar in november 2 weken lang met zo’n 30 clowns twee x per dag naar ziekenhuizen, weeshuizen (Moskou heeft miljoenen wezen), bejaardenhuizen en terminale kinderen thuis. Hard werken, maar ondanks alle vermoeidheid liet dit project een blijvende indruk achter. Dus het jaar daarop was de beslissing snel gemaakt om weer te gaan.

oksana-Marleen-van-Os-foto3 Rusland2013-Marleen-van-Os-foto2
De omstandigheden die we zien zijn vaak schrijnend. In weeshuizen is veel geweld, hiv is een groot probleem. Soms kennen kinderen enkel hun achternaam en weten ze verder niet hoe ze heten. Ik zie veel ondervoeding ziektes die hier in Nederland al lang niet meer bestaan. Daarom is het bezoek van de clown zo mooi, dit is een ervaring die niemand ze af zal pakken, wat met toegestuurde spullen vaak wel gebeurd.

We werken samen met een organisatie die kinderen uit het weeshuis haalt en ze kunstlessen geeft, maar ook leert koken, hoe om te gaan met geld e.d. en zomerkampen organiseert. Ze bieden het hele jaar door een familie met vrijwilligers, maar het bezoek van de clowns in november is de kers op de appelmoes. Hier kijken de kinderen die niet mee kunnen doen in het project het hele jaar naar uit.

Marleen-quote

Behalve mijn reizen naar Rusland, heb ik ook opgetreden in Canada en Costa Rica. Ik heb zelfs les gegeven op een school in Beslan, dat 10 jaar geleden 3 dagen gegijzeld werd. Ik hoop dit jaar ook te kunnen spelen in Armenië voor Syrische vluchtelingen.

Om deze reizen te bekostigen heb ik mijn eigen stichting opgericht. En zo groeide een hobby van de woensdag avond uit naar een heel project. Ik ben dankbaar voor de mensen die ik heb leren kennen, het geluk dat ik heb mogen brengen, maar ook zelf heb ontvangen en alle vrienden die ik heb gemaakt.

Voor meer informatie over deze super clown, kun je hier klikken!

Heb jij ook iets goeds gedaan of meegemaakt?!
Laat de wereld ervan meegenieten!
Stuur je verhaaltje naar [email protected] en lees het hier terug bij Superhelden

2 thoughts on “Super clown verandert de wereld

  1. Ik help marleen met geld inzamelen voor haar reis. We zijn super trots op ons nichtje. Zelf gaan wij deze zomer naar ethiopie met jongeren uit zwolle.project injera zo zijn we allemaal lekker bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *