Hans draagt zijn vrijwilligerswerk een warm hart toe

Naam: Hans
Heldhaftig omdat hij: …vrijwilligerswerk doet, al is dat niet altijd makkelijk!

Hans
Hans heeft er voor gekozen om vrijwilligerswerk te doen, SUPER!!!
Lees hier zijn verhaal :

Sinds kort heeft mijn leven een nieuwe impuls gekregen. Ik zat al twee jaar thuis met klachten die zich het beste laten samenvatten als “chronische vermoeidheid”. Toch leek het de afgelopen maanden ietsje beter te gaan dus was ik uit nieuwsgierigheid alvast gaan snuffelen in de vacaturebank van ZwolleDoet! de vrijwilligerscentrale van Zwolle. Er stonden enkele interessante vacatures tussen die uiteindelijk toch weer minder interessant bleken te zijn omdat het teveel uren waren en ik wilde – als ik weer een begin met werk zou maken – bovenal rustig beginnen.

En toen opeens werd ik gebeld door een zekere Henk van Stichting Resto VanHarte. In een prettig gesprek vertelde Henk dat hij mijn CV op de site van het UWV had gevonden en dat zijn interesse was gewekt door wat hij daarin had gelezen. In het kort was hij namelijk op zoek naar een creatieveling met frisse ideeën. Resto VanHarte organiseert nameljik twee keer per week een eetcafé met daarbij ook regelmatig een activiteit. Denk aan een bingo-avondje of een muzikant die langs komt, maar het kan ook iemand van een maatschappelijke organisatie zijn die wat vertelt over een maatjesproject of hoe je meer grip op je financiën krijgt. De rode draad is contact leggen. Enerzijds mensen die op zoek zijn naar een stuk gezelligheid omdat ze om verschillende redenen een beetje in isolement geraakt zijn en anderzijds mensen/organisaties die wat voor een ander willen betekenen en hier hun hulp gemakkelijk kunnen aanbieden.

Resto-van-Harte

En Resto VanHarte kon op het moment zelf wat hulp gebruiken in de vorm van nieuwe vrijwilligers voor het “activiteitenteam”. Dat “team” bestaat nu slechts uit de activiteitencoördinatrice Cora en ik maar wordt waarschijnlijk uitgebreid met nog een vrijwilliger. In ieder geval kon ik gelijk beginnen. Resto VanHarte ging namelijk verhuizen naar een nieuwe lokatie en dat moest uiteraard feestelijk gevierd worden. Er stond een feestelijk nieuwjaarsdiner op de planning evenals een officiële opening. Om te zorgen dat de opening ook daadwerkelijk feestelijk zou verlopen moesten er balonnen geregeld worden. Zowel kleine om op te hangen als een mega-grote die gevuld zou worden met confetti. Nog niet eerder heb ik (vrijwilligers)werk gedaan waarvoor ik als research ballonnen met confetti moest laten knappen om te zien of de confetti er mooi uit spatte.

2015-01-08 13.39.21

En dat maakt dit werk zo interessant; de variatie. Een aantal keer moest ik de stad in om feestelijke versiering te kopen en regelmatig ging ik ook even langs wijkcentrum De Enk (waar Resto VanHarte gevestigd is) om een paar dingetjes door te spreken met verschillende personen. Thuisgekomen stuurde ik dan nog een mailtje en deed ik met vrienden een brainstormsessie via Skype om alvast nieuwe activiteiten te bedenken. Zo was ik dus op verschillende momenten druk in de weer met eigenlijk maar kleine dingetjes; maar juist díe dingetjes zouden het verschil maken. En ondanks dat alles meer tijd kostte dan ik van tevoren had ingeschat, kreeg ik hulp. Naomi (jaja, de Naomi van wantwaaromniet.nl) heeft me op de dag van de opening nog geholpen met de feestversiering en laatste dingetjes die geregeld moesten worden. Dat was erg fijn en zorgde ervoor dat ik de voorbereidingen ook mooi op tijd af kreeg en voldoende tijd over hield om me even op te kunnen laden voor de opening zelf.

2015-01-08 12.53.10
En kort gezegd verliep de opening helemaal volgens plan. De grote ballon met confetti luidde de avond knallend in en de feestversiering droeg bij aan de feestelijke sfeer.

En niet onbelangrijk, de succesvolle opening gaf me ook het gevoel dat dit werk wel aan mij besteed is. Ik schrijf expres “werk” in plaats van “vrijwilligerswerk” want ik zie dit gewoon als een baan. Ook al doe ik dit niet fulltime en krijg ik hier natuurlijk geen cent voor betaald (behalve dat ik gratis kan mee-eten), heb ik wel een bepaalde verantwoordelijkheid die inhoudt dat er regelmatig activiteiten op de planning worden gezet. En dat kost tijd en inzet. Het betekent dat ik veel aan het mailen en bellen ben met instanties en interessante personen die op een avond van Resto VanHarte komen spreken of bijvoorbeeld muziek komen maken. Je bent in dit werk dus deels afhankelijk van andermans agenda’s en dat betekent dat mensen niet altijd kunnen op de momenten waarop je ze het liefst zou willen inplannnen. Dat kan het soms frustrerend maken, vooral als je voor volgende week nog geen activiteit geregeld hebt en hoopt dat die persoon of instantie waar je nu contact mee hebt even laat weten of hij/zij dan kan.

En ja, dan wacht je op een mailtje die als maar niet komt. Je kan er wel weer achteraan bellen maar mensen moeten ook de tijd krijgen om na te denken. Een belangrijk aspect van dit werk en tevens mijn grootste leerdoel is zorgen dat ik niet ga stressen over de dingen die niet helemaal lopen zoals ik zou willen. Door activiteiten langer van tevoren te plannen en te zorgen dat ik alles van tevoren goed uitgedacht heb, voorkom ik al een boel stress heb ik gemerkt. En als ik dan eenmaal goed op schema lig, kan ik ook rustig een dagje “vrij” nemen, want tenslotte bepaal ik zelf wanneer ik werk.

Juist doordat ik in het begin bang was het overzicht te verliezen heb ik nu mijzelf beter georganiseerd dan ooit. En het mooie is dat ik hier privé ook weer wat aan heb. Al mijn contacten, emails, takenlijstjes en afspraken heb ik nu gekoppeld aan één emailadres zodat ik daar gemakkelijk op mijn pc, laptop en smartphone toegang toe heb. Tevens leg ik één dezer dagen een database aan van alle ideeën voor mogelijke activiteiten die ik in de toekomst wil organiseren of al georganiseerd heb zodat ik zelfs op een inspiratieloos moment toch met een goed idee kan komen. Door mijzelf op deze manier beter te organiseren, gaat het organiseren van andere dingen weer makkelijker en dat scheelt een heel stuk stress.

Maar uiteindelijk gaat het er gewoon om dat ik er een goed gevoel bij heb. Vanaf het begin merkte ik al dat de twee leidinggevenden met wie ik te maken heb, Henk en Cora, erg aardig zijn. Omdat ze de enige twee mensen in loondienst zijn (bijna alles draait op vrijwilligers) komt er een aardige last op hun schouders. Maar ondanks dat ze het vaak druk hebben, heb ik Henk of Cora nooit mensen horen afsnauwen. Het zijn echt mensen-mensen en dat kan je denk ik wel zeggen van iedereen die voor Resto VanHarte werkt. Het doel van elke avond is natuurlijk ook dat bezoekers van Resto VanHarte lekker eten en een leuke avond hebben. En als zíj dat hebben, dan hebben wij dat als vrijwilligers ook.

Hans-quote

Om af te sluiten kan ik dus wel zeggen dat ik erg geboft heb met dit werk. Ook al is het geen betaald werk, ik behandel het wel zo en heb gemerkt dat dát ook gewaardeerd wordt. Zelf waardeer ik de hele bedrijfsfilosofie en werksfeer namelijk ook erg. Ik kan grootendeels zelf bepalen hoe ik m’n werkzaamheden indeel maar de keren dat ik daarover moest overleggen verliepen erg prettig.
Het enige wat nog een beetje een uitdaging blijft is zorgen dat ik m’n hoofd koel houd bij het naderen van deadlines, maar nu ik mezelf wat beter georganiseerd heb moet dat goed komen. En bovendien, er zijn momenten geweest dat ik moe en gestresst aanschoof bij Resto VanHarte, maar als ik dan met andere bezoekers in gesprek ging verdween dit gevoel als vanzelf.

Ik denk dat de kracht van Resto VanHarte ook zit in de positieve opzet. De bezoekers komen er om elkaar te ontmoeten en de vrijwilligers doen hun best om er voor de bezoekers een mooie avond van te maken. En wij, als vrijwilligers, hebben door het mee-eten en meepraten ook een net zo mooie avond. Dat is alleen maar een mooie bonus!

Heb jij ook iets goeds gedaan of meegemaakt?!
Laat de wereld ervan meegenieten!
Stuur je verhaaltje naar [email protected] en lees het hier terug bij Superhelden

2 thoughts on “Hans draagt zijn vrijwilligerswerk een warm hart toe

  1. Dag Hans, je bent op de goede weg! Je creativiteit is groot, je sociale kant ook! Dankzij Cora, Henk en het vrijwilligersteam waaronder jij is de sfeer altijd prettig en voelen de bezoekers zich thuis. Dat hebben we nu al enkele keren ervaren. Graag schuiven we weer eens bij jou en alle medebezoekers van Resto Zwolle aan voor een lekkere maaltijd en een inspirerende activiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *